De flat cap: van wettelijk verplicht tot modieus.
De flat cap, ook wel bekend als de paddy cap, is een hoed die zijn oorsprong op de Britse eilanden vindt, en daarvandaan bijna de hele wereld heeft veroverd. Het petje werd daar door alle lagen van de bevolking gedragen. Hoewel het petje in principe geassocieerd werd met oudere mannen uit de arbeidersklasse was het ook vroeger populair onder jonge mannen, en droeg de hogere klasse de flat cap vaak op informele bijeenkomsten. Maar wat weinigen weten is dat het petje een groot deel van zijn oorspronkelijke populariteit dankt aan het feit dat het eerst wettelijk verplicht was.
Hoe de flat cap wettelijk verplicht werd.
In de 16e eeuw had men in het Verenigd Koninkrijk een probleem: er werd niet genoeg wol verkocht. Toen kwam het Britse parlement in 1571 met een wel heel unieke oplossing: de flat cap, die toen exclusief van wol gemaakt werd, op zon- en feestdagen verplichten voor iedereen behalve de adel. De boete was driekwart penny, 450 jaar in inflatie meegerekend was dat best wel wat geld. De wet werd in 1597 al teruggedraaid, maar toen was de flat cap al helemaal ingeburgerd en niet meer weg te krijgen. Waar de paddy cap ook semi-verplicht werd was Turkije, daar verbood Kemal Atatürk in 1925 de fez, en het grootste gedeelte van de Turkse bevolking stapte over op de flat cap.
De flat cap nu.
Hoewel het nu nergens verplicht is is de paddy cap ook nu, meer dan 450 jaar nadat het verplicht werd, één van de meest voorkomende hoofddeksels onder alle geslachten en lagen van de bevolking. Het petje is een populaire item onder jongeren in de voormalige Sovjet-Unie. Ook hebben series als Peaky Blinders een heuse renaissance van de klassieke Britse stijl teweeg gebracht, waarbij de goede oude paddy cap onmisbaar is, zo zie je maar dat een echte klassieker nooit echt weg is.