Waarop letten bij het kopen van een eiken houten vloer?

Een eiken houten vloer geeft je huis een warme(re) uitstraling. Maar waar moet je op letten bij het kopen van zo’n (eiken) houten vloer? Kan dat bijvoorbeeld samen met vloerverwarming? En hoe zit het met ondervloeren? Al je vragen en onze antwoorden op een rijtje.

Eikenhouten vloer meest gekozen houtsoort

Er zijn diverse type houtsoorten waaruit je kunt kiezen voor je houten vloer. Veruit de meeste mensen gaan voor eikenhout, omdat dit type vloer makkelijk is te behandelen. Ook kun je het in een heel breed aan kleuren laten vormgeven. En niet alleen de kleur, ook hoe ‘geleefd’ je de vloer wilt hebben. Kies je bijvoorbeeld voor een ‘verouderde’ vloer of wil je juist geschaafde planken hebben? Een eiken vloer kun je dus volledig laten aansluiten bij jouw smaak en bij jouw stijl interieur. 

Houten vloer en huisdieren?

Je hond of kat vermaakt zich natuurlijk prima op je eiken houten vloer. Maar je vraagt je misschien wel af of de houten vloer dan ook over en paar jaar nog mooi is? En daar kunnen we volmondig ‘jazeker’ op antwoord. Je kunt vlekken en zeker ook krassen met speciale middelen makkelijk wegwerken. Sowieso is het goed om eens in de zoveel tijd je eiken houten vloer te (laten) schuren en in de olie of lak te zetten. Ook als je geen huisdieren hebt. Je beschermt je vloer daarmee langdurig.

Houten vloer met vloerverwarming, gaat dat samen?

Dat gaat zeker samen. Wel moet je nog een aantal stappen ondernemen voordat je de houten vloer kunt leggen. Als eerste moet je het opstookprotocol even doorlopen, zowel voor als na het leggen van de vloer. Let erop dat je hier op tijd mee begint (zo rond de 2 weken van te voren) zodat je eventuele mankementen in het vloerverwarmingssysteem kan verhelpen.

Is de vloer eenmaal gelegd? Dan kun je geleidelijk de verspreiding van de warmte door je huis merken. Terwijl je nauwelijks (of helemaal geen) radiatoren hebt. Je profiteert van én de warmte én het feit dat je je huis optimaal kunt inrichten. Ook de ruimte waar je normaal de radiator zou treffen.

Welk patroon kies ik voor mijn eiken houten vloer?

Waar je ook op moet letten bij het kopen van de eiken houten vloer is de legmethode. Je kunt houten vloeren zowel in de lengte als breedte leggen. Of kies voor een houten visgraat vloer. Dit is een van de grootste trends in de afgelopen jaren. Bij een eiken visgraat vloer liggen de planken niet recht, maar in schuine lijnen naast elkaar. 

Kies je voor smalle planken? Dan kun je een kleine ruimte groter doen lijken. Een brede plank creëert juist het tegenovergestelde. Ook kan je door de legwijze van de planken een optisch effect bereiken: als je een ruimte langer wil laten lijken, dan kan je de planken het beste in de lengte leggen. En als je een kamer breder wil laten lijken, leg je de planken in de breedte. Maar daarbij zorgt ook de houtselectie en de kleurafwerking voor de finishing touch, die de uitstraling van de vloer en daarmee de ruimte bepaalt.