LED versus gewone gloeilampen: maken ze echt een verschil?

Welke keuze maak je bij de lampenwinkel? Ben je onlangs bij een lampenwinkel geweest voor nieuwe gloeilampen, dan heb je waarschijnlijk te maken gehad met schijnbaar oneindige opties. Recente innovaties hebben ons allerlei nieuwe lichttechnologieën opgeleverd. Van gloeilampen die zijn ontworpen om te reageren op geluidsgolven tot lampen die bedoeld zijn om dodelijke bacteriën te bestrijden, wat ooit een eenvoudige lichtbron was, blijft evolueren.

Maar als je gewoon een nieuwe lamp nodig heeft voor jouw bedlamp, hoe weet je dan dat je de juiste beslissing neemt? Welke gloeilampen zijn ontworpen om beter te zijn voor het milieu en om ons te helpen besparen op onze elektriciteitsrekening?

Deze en andere veel gestelde vragen over gloeilampen, die een lampenwinkel te horen krijgt, behandelen we hieronder.

Wat zijn mijn opties als het om gloeilampen gaat?

In één woord: veel! Maar hier zijn drie van de meest populaire:

  • Gloeilampen – Dit zijn de ouderwetse, “typische” bollen waarmee velen van ons zijn opgegroeid. Ze zijn niet erg energiezuinig en gaan niet lang mee.
  • Compacte fluorescerende lampen (CFL’s) – Dit zijn de “spiraalvormige” lampen die in ons opkomen als we denken aan energiezuinige lampen.
  • LED’s – LED-lampen zijn zeer energiezuinig, maar behouden nog steeds het uiterlijk en het gevoel van een gloeilamp.

Gloeilampen, CFL- en led-lampen hebben allemaal verschillende hoeveelheden energie nodig.

Wat zijn led-lampen?

Technisch gezien zijn led-lampen geen gloeilampen. Led staat voor ‘light-emitting diode’. Het zijn kleine halfgeleiders (diodes) die in plastic zijn gewikkeld om de elementen te beschermen en het licht te focussen. Een diode is een halfgeleiderapparaat met twee aansluitingen, waardoor de stroom meestal maar in één richting kan stromen. Het stroom komt in een anode (+) en stroomt uit een kathode (-). LED’s hebben niet eens draadgloeidraden zoals een gloeilamp dat doet.

Besparen leds energie?

Leds verbruiken veel minder energie dan gloeilampen, omdat diodelicht veel efficiënter is, qua vermogen, dan gloeilampen. Led-lampen verbruiken meer dan 75% minder energie dan gloeilampen. Bij lage vermogens is het verschil nog groter. Heldere LED-schijnwerpers verbruiken slechts 11 tot 12 watt en creëren een lichtopbrengst die vergelijkbaar is met een gloeilamp van 50 watt.