Kinderen leren in de kinderopvang door meubels

Kinderopvang meubels

Jonge kinderen leren door de omgeving te ontdekken. Prikkelen, uitdagen en de aandacht vasthouden om te spelen, leren en ontwikkelen is hierbij van belang. Door middel van de meubels in een kinderopvang kan dit doel optimaal gerealiseerd worden. In de kinderopvang meubels een educatieve functie alsmede een praktische. 

Kinderopvang meubels

Veiligheid

Veiligheid gaat hand in hand met zekerheid, twee belangrijke gevoelens voor jonge kinderen. Dit wordt gecreëerd door kleinere ‘hoeken’ in de ruimte te maken. Deze plekken staan op zichzelf en daarnaast voegt het ook waarde toe als er comfortabele en zachte elementen worden toegevoegd. Denk aan een bank waarbij de kinderen hun ouders kunnen uitzwaaien, een leeshoek met comfortabele stoelen of een zachte mat om op te spelen. Door het veiligheidsgevoel kunnen kinderen zich beter concentreren en zullen ze dus meer leren.

Uitdaging

Wist je dat kinderen al uitgedaagd kunnen worden van hele eenvoudige dingen? Makkelijke puzzels, autootjes die door een buis racen of stimulerende meubels zijn geweldige manieren om kinderen te laten leren. Deze belevingsmeubels hebben een fraaie vormgeving en zijn gecombineerd met een functioneel en praktisch ontwerp. Daarnaast kunnen kinderen meestal al meer dan we eigenlijk denken, uitdaging door middel van een ‘moeilijk’ speelmateriaal is een goede manier om het kind zelf iets te laten onderzoeken en ontdekken. Let natuurlijk wel goed op of het kind dit speelgoed veilig kan gebruiken, en begeleid eventueel waar nodig.

Variatie

Regelmatig nieuw speelgoed kopen voor de kinderen bij de kinderopvang is natuurlijk niet haalbaar, toch wil je dat regelmatig nieuwe dingen leren en ontdekken. Wat kan helpen is het wegleggen van speelgoed, om het na een tijdje weer tevoorschijn te halen. Zo krijgen kinderen vaak opnieuw interesse voor het speelgoed.

Rust

Een rustig gevoel wordt gevormd door herhaling van elementen, kleuren en patronen te herhalen. Dit vormt een eenheid omdat het vaker terug keert. Doordat kinderen zich rustig voelen wordt de concentratie en productiviteit bevordert.