Waar je moet moet letten bij het kopen van een e-bike

Er zijn een aantal zaken die in overweging moeten worden genomen wanneer je besloten hebt om een e-bike aan te schaffen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je een goede aankoop doet en er niet al snel achter komt dat je in het bezit bent van een elektrische fiets met verouderde technologie. Er is soms sprake van verwarring door de verschillende termen die worden gebruikt voor de elektrische fiets. Ze worden vaak ook e-bikes of ebikes genoemd. Dit is slechts terminologie en een e-bike is hetzelfde als een elektrische fiets. Het is dus niet zo dat één van beide sneller gaat of een betere accu heeft dan de ander.

Kies de accu die bij jou past

Een belangrijke overweging bij het aanschaffen van een elektrische fiets is of je een losse of een vaste accu wilt hebben. Met een losse accu heb je als voordeel dat je de accu eenvoudig kunt vervangen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je lange tochten wil maken waarbij de actieradius van één accu niet voldoende is. Je kunt dan een losse accu meenemen en deze verwisselen als dat nodig is. Het kan ook handig zijn om een accu op te laden terwijl je de andere gebruikt. Dan ben je ervan verzekerd dat je altijd een volle accu in huis hebt. Let er bij het kopen van een losse accu wel op dat je er een koopt voor het juiste merk en model. Niet alle accu’s passen op alles modellen van e-bikes.

Het is belangrijk om de actieradius in overweging te nemen

De actieradius van een elektrische fiets is de afstand die je af kunt leggen met één volle accu. Het is dus belangrijk om na te gaan hoe lang je achtereen op je e-bike wilt kunnen fietsen. Accu’s met veel vermogen zorgen ervoor dat je grotere afstanden af kan leggen zonder dat je de accu op hoeft te laden. Let er wel op dat grote batterijen ook zwaarder en duurder zijn. Als je niet van plan bent om lange tochten te maken dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit als je een e-bike met een kleinere accu koopt.